+381 (0)11/276-44-24 | +381 (0)11/276-41-53 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

„Pravnički dani – prof. dr Slavko Carić“ – tradicija duga 20 godina

09.10.2023.godine Konferencije

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizovao je XX međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić" na temu „Dvadeset godina razvoja pravne misli“ koji je održan 6.10.2023. godine u amfiteatru Fakulteta.

„Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ je međunarodni naučni skup koji Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizuje već dvadeset godina, a ove godine na skupu je učestvovalo oko 80 autora, među kojima je bilo učesnika iz inostranstva.

Svečano otvaranje je održano 6.10.2023. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, a skup su svečano otvorili prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Joko Dragojlović, predsednik Organizacionog odbora i prof. dr Marijana Mladenov, prodekan za međunarodnu saradnju.

Prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe istakao je da je događaj posvećen osnivaču fakulteta, profesoru Slavku Cariću: „Dvadeseti put u kontinuitetu ne prekidajući ideju osnivača prof. Carića okupljamo se i raspravljamo aktuelna pitanja pravne nauke pokušavajući da označimo, analiziramo damo predloge rešenja, na važna pitanja kako našeg tako i međunarodnog prava. Dvadeset godina na raznim mestima održavamo konferenciju i čuvamo plamen koji je upalio prof. Carić prepoznajući potrebu da se jednom godišnje okupimo, razgovaramo i pišemo.“ Prof. dr Milan Počuča, izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji konferencije, kao i svim autorima kojih je ove godine bilo 80 iz 11 zemalja.

Prof. dr Joko Dragojlović, predsednik Organizacionog odbora istakao je da se značaj ove konferencije ogleda u tome što se 80 autora iz 11 zemalja bavili različitim pitanjima iz oblasti prava i pravnih nauka.

Prof. dr Marijana Mladenov, prodekan za međunarodnu saradnju pozdravila je sve prisutne, a posebnu zahvalnost izrazila je učesnicima iz inostranstva koji ove godine dolaze iz Meksika, Zambije, Moldavije, Grčke, Italije, Rumunije, Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Nakon svečanog otvaranja, usledila su plenarna predavanja koja su održali prof. dr Zdravko Petrović, prof. dr Drago Golić -

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, akademik prof. dr Vesna Vučković – Univerzitet „Adriatik“ Fakultet za mediteranske studije, v.d. predsednica Vrhovnog suda Crne Gore i prof. dr Vladimir Čolović, naučni savetnik – Institut za uporedno pravo, Beograd. Po završetku plenarnih predavanja, organizovana je svečana večera za sve učesnike. Narednog dana usledio je rad po sesijama, a na kraju prezentovani su zaključci sa svake sesije.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost podržao je, i ove godine, organizaciju međunarodnog naučnog skupa "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić". Кao i svake godine međunarodni naučni skup „Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ nije organizovan da bi bio samo deo istorije, nego da bude deo perspektive i budućnosti, te je konferencija bila otvorena i za studente i sve zainteresovane da čuju i učestvuju u njenom radu.

Video

Međunarodni naučni skup ”Pravnički dani"
logo