+381 (0)11/276-44-24 | +381 (0)11/276-41-53 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Konferencija u rektoratu BG univerziteta 3.06.2022.

16.06.2022.godine Konferencije

U svečanoj sali Beogradskog rektorata 3. i 4. juna održana je prva međunarodna konferencija po nazivom: “Religion and Social Processes in Southeast Europe” koju su organizovali Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Institut za Evropske studije Beograd i Evropski institut za strateške studije iz Ljubljane.

Na konferenciji je učestvovalo više od 20 autora iz 9 zemalja: Malte, Turske, SAD, Rumunije, Slovenije, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije koji su svoje radove predstavili u okviru tri tematska panela:

1.„RELIGION, SOCIETY, AND TOLERANCE“ moderator prvog panela bio je prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Srbija

2.„RELIGION AND POLITICS“, moderator drugog panela bio je prof. dr Bogdan Vukosavljević ERISS, Slovenija

3.„LEGAL POSITION OF RELIGION IN SOUTHEAST EUROPE“ moderator trećeg panela bio je prof. dr Metodi Hadži-Janev, Severna Makedonija.

Prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, pozdravio je prisutne u ime organizatora, što su učinili i dr Miša Đurković, direktor Instituta za Evropska studije Beograd i prof. dr Bogdan Vukosavljević, izvršni direktor Evropskog instituta za strateške studije iz Ljubljane. U ime Rektora Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladana Đokića, učesnicima se obratio doc. dr Vladimir Mikić sekretar Univerziteta u Beogradu. Uvodnim izlaganjem konferenciju je otvorio prof. dr Darko Tanasković.

Na samoj konferencije prisustvovali su i njihove ekselencije Ambasadori Mađarske, Rumunije, Malte, Maroka, šef delegacije UN u Srbiji, izaslanik Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija i veći broj predstavnika Crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

Konferencija se odvijala dvojezički na engleskom i srpskom uz simultani prevod. Deo učesnika obratio se prisutnima uživo preko Zoom aplikacije.

Otvoren je čitav niz aktuelnih pitanja i tema vezanih za ulogu religije u društvenim procesima. Sva tri panela bila su veoma dinamična i vođena je polemika na izuzetnom naučnom i intelektualnom nivou.

Konferencija je završena usvajanjem zaključaka koji će biti objavljeni zajedno sa Zbornikom radova sa konferencije.

logo