+381 (0)11/276-44-24 | +381 (0)11/276-41-53 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

ODRŽANA JE TRIBINA „NAUČNIK, DIPLOMATA I RODOLJUB-PUPIN“

29.03.2024.godine Novosti

U organizaciji Univerziteta Privredna akademija, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu 27. marta 2024. godine održana je tribina pod nazivom „Naučnik, diplomata i rodoljub - Pupin“.

Na tribini su govorili: prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i počasni građanin Idvora na temu „Pupin kao primer i kao inspiracija“, prof. dr Zoran Pavlović, prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Privredna akademija i Aleksandar Stanić, autor kratkometražnog igranog filma „Mihajlo Pupin“.

Mihajlo Pupin, jedan od naših najvećih naučnika, za sobom je ostavio značajne izume i zbog toga je važno da se nove generacije upoznaju sa njegovim životom i delom.

„Nakon što sam pročitao kapitalno delo Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka“ poseban utisak na mene ostavile su reči njegove majke koje su bile umne, duhovne i verske, a koje je Pupin navodio kroz celokupno delo“ između ostalog istakao je prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

„Ove godine obeležavaju se dva jubileja vezana za Mihajla Pupina - 170 godina od njegovog rođenja i jedan vek otkako je njegova autobiografija "Sa pašnjaka do naučenjaka“ dobila prestižnu Pulicerovu nagradu. Njegovo ime značajno je na prostoru celokupne bivše Jugoslavije, a Pupin je bio podjednako uspešan i kao naučnik i kao profesor“ rekao je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dr Ivan Bošnjak.

Prof. dr Zoran Pavlović, prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Privredna akademija istakao je da je pre nekoliko godina, spremajući komentar Zakona o lobiranju, shavatio da je prvi srpski lobista upravo bio Mihajlo Pupin.

Nakon toga, prikazan je kratkometražni igrani film "Pupin i ja“ autora Aleksandra Stanića koji je istakao da film opisuje Pupinovu zamisao kako bi Banat mogao da se bavi poljoprivredom.

Video

logo