+381 (0)11/276-44-24 | +381 (0)11/276-41-53 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU NA PRAVNOM FAKULTETU ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE U NOVOM SADU

26.02.2024.godine Besedništvo

Četrnaesto po redu takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u četvrtak, 22. februara 2024. godine, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je imala priliku da čuje besede studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kao i besede srednjoškolaca iz novosadskih gimnazija.

Na takmičenju je učestvovalo deset studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, koji su se takmičili sa autorskim besedama na zadatu temu: "Tražim svoje pravo", a takmičili su se: Simona Majkić, Mirjana Korov, Vuk Karpuzović, Nemanja Miljević, Marina Matić, Milica Ćirić, Aron Mihok, Sara Damjanović, Petar Pavlović i Anastasija Rsovac . U kategoriji slobodna tema takmičili su se srednjoškolci: Tamara Đuđar iz gimnazije "Isidora Sekulić", Veljko Rašić iz srednje škole "MC Vision", Marija Storožuk-Zeljković iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i Sonja Barać iz Karlovačke gimnazije.

Nakon što su takmičari izveli svoje besede, žiri u kojem su bili: prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Predrag Mirković, predsednik saveta Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Marijana Mladenov, prodekanka za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i Dušan Vukašinović, glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, odlučio je da je svoju besedu najbolje izvela studentkinja Sara Damjanović, na drugom mestu se našla Marina Matić, dok je treće mesto zauzela Milica Ćirić. Za najboljeg besednika u kategoriji slobodna tema, žiri je proglasio Tamaru Đuđar iz gimnazije "Isidora Sekulić".

Prisutne je pozdravio prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i tom prilikom rekao: “Delim sa Vama veliku radost i uzbuđenje zbog današnjeg događaja. U ime domaćina Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu želim svima veče za pamćenje. Reči su ekspresija naših osećanja, reči su posledica kognitivnih procesa koje pokrećemo vidom, sluhom i dodirom. “Lepa reč i gvozdena vrata otvara” govorio je naš narod. U današnje vreme živa reč potisnuta je modernim načinima komunikacije, društvenim mrežama, platformama, elektronskom poštom... Sve se odvija brzo i bez emocija, a ljudi se sve manje trude da komuniciraju strpljivo i sa poštovanjem slušaju sagovornika. Ipak, postoje profesije u kojima nikada nećemo prestati da govorimo i da snagom žive reči, gesta, mimike lica i pokretom opišemo i dočaramo neku stvar, događaj ili iznesemo argument kojim ćemo promeniti tok diskusije, parnice postupka, suđenja. To su trenuci koji dele govornike i besednike od ostalog sveta. Te ljude pamtimo po rečima koje ne gube na značaju stotinama godina.”

U ime organizacionog tima, obratio se prof. dr Nenad Stefanović, koji je istakao važnost ne samo kvalitetnog govora za sve pravnike, već i razumevanje zadate teme. „Pre četiri meseca kada smo se okupili baš u ovom amfiteatru, nismo imali ništa osim teme. Ta prkosna rečenica: “Tražim svoje pravo!” bila je inspiracija ovim mladim ljudima da napišu prelepe besede. Danas ćete čuti besede o proganjanju, o eutanaziji, o veri, o pravima očeva, majki, žena, dece, o mizoginiji. Zamislićete se nad sudbinom osuđenih lica i sudbinom svih nas koji živimo u uslovima nezdravog životnog okruženja” – rekao je prof. dr Nenad Stefanović i zahvalio se studentima na trudu, strpljenju i istrajnosti. Organizacioni tim za takmičenje u besedništvu pored prof. dr Nenada Stefanovića, činile su Tamara Krstić, direktorka marketinga Univerziteta Privredna akademija, Marija Sudar, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica časopisa „Akademac“ Univerziteta Privredna akademija i pobednik ovog takmičenja iz 2022. godine, Danilo Lučić.

Pre proglašenja pobednika Dušan Vukašinović, glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu podelio je sa nama svoje utiske sa ovogodišnjeg takmičenja, a zatim dodelilo svim učesnicima sertifikate. Prof. dr Milan Počuča proglasio je pobednicu u kategoriji zadata tema i dodelilo nagradu, prof. dr Predrag Mirković proglasio je drugo i treće mesto, dok je prof. dr Marijana Mladenov proglasila pobednicu u kategoriji slobodna tema i dodelila nagradu.

Sara Damjanović, pobednica u kategoriji zadata tema nagrađena je popustom od 30% na školarinu, kao i besplatnom ekskurzijom Krstarenje Mediteranom za dve osobe u tajanju od 11 dana. Pored toga, pobednica je dobila i roman „Ogledalo“ autorke prof. dr Sanje Škorić, prodekanke za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, zbirku pesama „Zahvalnost igri“ autorke Jovane Gardašević, docentkinje na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i sliku referentkinje za master studije Tatjane Popadić. Marina Matić i Milica Ćirić, koje su zauzele drugo i treće mesto u kategoriji zadata tema osvojile su nagradu iznenađenja - prvomajsko putovanje u Grčku koje je poklonila turistička agencija Balkan fun, kao i zbirku kratkih priča „Pričaj mi o čemu se ćuti“, autorke prof. dr Sanje Škorić, prodekanke za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, zbirku pesama „Zahvalnost igri“ autorke Jovane Gardašević, docentkinje na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i sliku referentkinje za master studije Tatjane Popadić.

Maturantkinja Tamara Đuđar iz gimnazije "Isidora Sekulić“ za prvo mesto nagrađena je popustom od 50% na školarinu za prvu godinu Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i tablet računarom. Svi srednjoškolci su za svoj trud i sjajne besede nagrađeni sa 30% popusta na školarinu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, kao i zbirkama pesama prof. dr Sanje Škorić i doc. dr Jovane Gardašević.

Manifestaciju je uveličao nastup PJ Duo koji je izvodio numere klasične i popularne muzike, a nakon završetka manifestacije upriličen je koktel za sve zvanice.

logo